torstai 30. elokuuta 2018

Epätoivon elokuu.


Yhtenäkään aamuna viimeviikolla, ei herätyskellon soitto, tuntunut aamun toivotuimmalta ääneeltä. Kun sama Pimpelipomin-inho toistui tällä viikolla, pisti se miettimään, että missä vika. Koko ajan väsyttää. Kilppariarvot oli ok, ei tulehduksia, ei alkavaa flunssaa. No, onhan toki kalenterissa ollut menonsa joka päivälle, koko kesän ajan. Ja niinkin on, että yöt on olleet levottomia, Unimurua ei juuri tapaa. Ja jos, niin tunnin kaksi silloin tällöin, mutta sehän on ihan tuttua. Kun tällä viikolla muutamasti olen purskahtanut varoittamatta itkuun ja miettinyt synkeitä ajatuksia, enemmä kuin kerran
päivässä, tajusin katsella kalenteriani tarkemmin. Elokuu. Ja vieläpä sen viimeistä viikko viedään. Jo nämä oireet pitäisi monen kymmenen vuoden kokemuksella tietää. Syysmasennus on täällä. Se on kumma kurjuus, kun se iskee sellaisiinkin, jotka RAKASTAA syksyä, ruska aikaa, värikylläisyyttä ja ihanaa kummallista valon ja pimeyden liittoa. Ja aamu-usvaa ja kirpeitä ilmoja. Miten ihmeessä se voikin aina hipsutella niin hiljaa ja huomaamatta, kietoutua sydämen ympärille tiukaksi keräksi ja rusennella, puristella, sitä niin, että kyyneleet silmistä tirskuu.
Kuolema on täällä ihan just, lehdet kellastuu ja putoaa ja maailma nukkuu ikiuneen. Epätoivo olkoon kanssanne. Viinikan vikuroivat hevoset, jos ikinä, koskaan, milloinkaan enää heräämme ja iloa tunnemme, niin Se jo ihmeistä suurin on Se. Viis siitä, vaikka asiat oisi tähän saakka menneet noin jotenkin päin kivasti, niin heinäkuu hulluuden huokaisusta kun olet toennut, jo hiljalleen hiipii kylmä usva sydäntäsi kylmentämään talvikaudeksi. Ja vaikka tsempaisit itseäsi kuinka, siinä istut kuralätäkössä perssiilläsi ja kitiset kovaa kohtaloasi.
Niin näin. Mielialat on kuin vuoden ajat, kuin meren aallot, kuun kulku. Julma tosiasia on, vaikka kuinka rakastan syksyä, se tuo tullessaan Melankoliaminut alkaa murjotuttaa. Mutta jos sattuu taskussasi olemaan joku piristysruiske ja pullollinen ilonpisaroita, niin täällä oisi hyvä Yrmiina-Mökötin, ihan ihmisen muodossa, jonka voisi moisilla liemillä huljuttaa hilpeäksi.

~W~

torstai 9. elokuuta 2018

Sydän rikki, kuin siipi perhosen

Joskus,
 kun kuvissa pompahtelee
 Haltija ja kaksi,
 niitä vanhoja tuttuja,
 jotka oli jo ennen,
kuin heidät tunsinkaan. 
Tulee ikävän haikea
 ja haikean ikävä. 

Sellainen
 melkein tyhjä syli ja sydän, 
joka onttona kaikuu, 
kun tiedän, 
että olit täällä
 ja nyt et ole.

Kun Haltijat tietää
 ja tuntee missä olet, 
muttei tuo sinua näkyviin, 
tuo vain muiston
 ja siitäkin vain tunteen tuulesta,
 ei kokonaan, 
eikä kaikkia. 
Ja voi. miten silloin
sydän on kipeä.

Kyllä minä kuuntelen laulusi
ja haluan tuntea 
sipaisut hiuksillani,
ei se haittaa,
vaikka Hatilijantuuli
on nopeasti ohi. 
Ei se haittaa, 
vaikka koko rakkaus on harha, 
tai vain harvojen etuoikeus. 
Mutta Tuulihuilun soitto
 Usvakansan maassa, 
On kaunein asia ihmiskorville.

Ei se vie suruja pois, 
eikä tee Ikuisesti onnelliseksi, 
mutta se tekee kuulijansa 
hetkeksi vähemmän surulliseksi. 
Hyvä niin, 
minä kuuntelen 
ja katselen hiljaa hetken. 
Tiedän, 
että Kunhan vain
 uskon vahvasti,
 Aika kuluu 
ja olen riittävän onnellinen 
kuulemaan taas tarinanne.

~Kirjuri   ~