perjantai 29. elokuuta 2014

Kutsu Minua.

Minä olin tämä tyttö, 
toisella luokalla koulussa.
En tiedä miten sinä hänet näet,
mutta minä muistan tuon päivän näin.

Minä olin väsynyt kuten
 useanpana aienpanakin päivänä.
Koulu kieppui silmissäni. 
Toiset oppilaat tuntui meluavilta ja häliseviltä.
Päässä pyöri ja kaikki oli silkkaa kohinaa.
Halusin nukkumaan mutta päivä oli tärkeä.
Piti olla paikalla, kun oli luokkakuvaus päivä.
Koulumuistoja tulevaisuuteen.

Oltiin menossa penkeille istumaan
 ja joku luokkatovereista ärähti, ettei
 hän mene istumaan tuon oudon mulkosilmän viereen.
En muista kuka ärähtänyt oli, 
mutten tahtonut tuon vuoden luokkakuvaa.
Tämän kuvan opettajani lähetti äidilleni,
 kun kuuli, että olen sairastunut vakavasti
 ja joutunut sairaalaan.

Koulukiusaaminen ei ole uusi juttu.
se ei ole viimevuoden muotia, eikä edes sitä ennen.
Jo minun mummini ja pappani saivat tuta koulukiusaamisen haasteet.
Syyt ja kiusanteon tavat ja kiusaajat vain muuttuu.
Aihe on minulle henkilökohtainen ja vaikea, kiusaaminen kesti koko peruskoulun ajan 
ja jatkui työelämään päästyäni ns."jalostuneemmassa muodossa". 
Vanhoja asioita ei kuulu kantaa ikuisesti taakkanaan, 
niistä pitää päästää irti. Tavallaan niistä pitää olla myös ylpeä, 
Minä selvisin monesta sopasta.


Välillä vaan tuli palovammoja, kun keitettiin liian kovalla liekillä.
Ja opin sivaltamaan samalla säilällä, millä minua sivallettiin,
minä osaan käyttää sanoja,
ääntä ja rivienvälejä hyödykseni nyt aikuisena.

Tarkoittamattani sitä solvaukseksi, tai kiukun merkiksi minun äänenpainot
ja sanat löytää korvissasi ja silmissäsi merkitykset, 
jotka sinä haluat kuulla, sellaisenkin merkityksen, joita et kenties tahdo kuulla.
En silti edelleenkään tahdo kenellekkään pahaa,

Osa minusta on edelleen tämä tyttö.


Olen nyt neljänkymmenen, En käynyt lukiota, vaan opiskelin käsityöntekijäksi,
vaihdoin saparot keesiin,
lappuhaalarit leggareihin, tai muihin tilanteeseen sopiviin asusteisiin.
Vastustan edelleen kiusaamista, niin koulussa vapaa-ajalla kuin työpaikoillakin.
Inhoan valokuvausta, jos olen itse kameran edessä.
Olen edelleen Outo ja silmänikin on entisellään.

Kiitos ystävieni ja oman vahvan itseni
osaan nauraa ja itkeä,
Uskallan sanoa mitä ajattelen
ja olla olemassa.




Pyydän, anna minun riittää itselleni.
Älä murskaa enää, ketään muutakaan.

Kutsu minua voittajaksi T Miia Wilhelmiina

tiistai 19. elokuuta 2014

Hyvä tyttö? Paha tyttö? Riittävä tyttö?

Oletteko huomanneet, miten paljon maailma ja ihmiset sen mukana, on muuttuneet?

Niin siis juuri mekin, sinä ja minäkin. Minun ei tarvitse verrata nykypäivää kuin viiden vuoden takaiseen ja tunnen asioiden muuttuneen niin monin tavoin. Joissakin asioissa huonommaksi ja toisissa paremmaksi, omissa silmissä yhdellä tavalla ja toisten silmissä toisin. Asenteissakin.

Emme huomaa niitä niin helposti sellaisissa, joita katsomme liian läheltä, emmekä niissä, joita katselemme liian etäältä. Mutta huomaamme yleensä, ainakin omien ajatustemme muutokset. Minä luulin vuosia, ettei mikään minussa, tai minun elämässä muutu ja jollain tapaa tuo luulo pitikin paikkansa. Ja se muuttumattomuus ahdisti.

 Minä en huomannut omia muutoksiani, ennen kuin joku tuli ja osoitti, niitä vanhan minun asioita, jotka hän oli laittanut merkille silloin, kun vielä tiesi minut. Sain yksityiskohtaista tietoa siitä, millainen hänen mielestään olin. Olin hämmentynyt kuulemastani, kun en tunnistanutkaan, hänen muistamaa minua ollenkaan itsekseni. Minä en tiedostanut olleeni tuon kaltainen ja aikojen kuluessa, tuo minä katosi. Se oli hänen muistiin tallentunut luonnos minusta, tuolla ohikiitäneellä hetkellä. Minulle sitä ei enää ollut. Minä tiedostin sillä hetkellä tämän, mutta hän ei sitä käsittänyt, koska hän ei ollut nähnyt, eikä oppinut tuntemaan muunlaista  minua, kun tuon kuvan, jonka oli silloin luonut. Vuodet oli tehneet tehtävänsä ja kahdesta, toisilleen tutusta ihmisestä, tuli lähestulkoon ventovieraat. Tavallaan se oli surullista ja samaan aikaan mielettömän kiinnostava, uusi käänne. Jos meistä molemmista löytyisi seikkailumieltä, voisimme vuosien jälkeen löytää aivan uuden, kiinnostavan ihmisen. Tai sitten jatkaa matkaamme, luullen kaiken pysyvän ennallaan ja näin paluu vanhaan, voi tapahtua aina ja aina uudelleen, kun tulemme kohdikkain.
Minulle se vanhaan paluu, ei vaan jatkossa tule olemaan niin helppoa, sillä heräsin huomaamaan muutokset itsessäni. En ollut innokas ruokkimaan, tuota vanhaa mielikuvaa, se tuntui vieraalta. Taisin havaita muuttuneeni vuosien aikana, niin erilaiseksi, ettei nuo kuvat entisestä minusta, istunut enää nykyiseen minääni millään tavoin. Kertoessasi hänestä voisin melkein luulla, että olet sekoittanut minut ihan toiseen ihmiseen. Sekään ei tosin pidä paikkaansa, sillä se kuva on sinun todellisuutta, mutta ei enää minun,  koska minä "en jäänyt valokuvaasi",vaan jatkoin muuttumista tiedostamatta, millaista kuvaa sinä edelleen minusta kannat.

Monet kuulemani näkökulmat minusta, hämmentää jo sinäkin mielessä, että vuosien ajan on nonstoppina syötetty ja juotettu tiettyä kuvaa siitä, millainen olen ja millainen pitäisi olla ja millainen en ole, vaikka pitäisi. Millainen olen AINA, vaikkei pitäisi. Taas se sama "Kumartaa-pyllistää-efekti". On hankala, näin monien ihmisten ympäröimänä, tietää, ketä pitäisi miellyttää, jos miellytettävän ihmisen, on oltava itsensä ulkopuolinen. Kaikkia kun ei voi miellyttää. Ja raskaaksi käy ihmisen elo, jos aina ja kaikkialla, olisi miellytettävä kaikkia muita, paitsi omaa itseään. Ja jos tapaan jonkun vuoden, tai kahden välein ja hän näkee jokaisella kerralla, vain minun virheeni, luulen, että tapaamiskertoja voi harventaa entisestään. Ainakaan hänen mielyttämisen vuoksi muuttuminen, ei tunnu tarpeelliselta,  olkoon vaikka itse maailmojen kuningas.

Olen kuullut myös ihania kommentteja elämänkumppanistani, eli Minusta, Wilhelmiinasta. Olin mm. yksi harvoista "kerhotädeistä", jonka kanssa oli mukavaa ja joka sai porukkaan jonkinmoisen otteen. Olin niihin aikoihin 15-26v. Kun näitä ihania, ex-kerholaiskakaroitani kuuntelin ja katselin nyt, aikuisena, hämmästynein silmin, jouduin tunnustamaan heille, että niinä aikoina mietin sitä, kuinka he olivat aivan ihanan kamalia ja olin mielestäni aina, aivan hukassa heidän kanssaan. Vaan Oi kuinka minä silti niin pidin heistä. Ja nautin siitä, että ipanat kerta toisensa jälkeen tuli ripitettäväkseni ja ohjattavakseni. En ilmeisesti ollutkaan niin kurja. Kun heitä vielä tuli, kerta toisensa jälkeen, enenmmän ja enemmän näihin kerhoihin. Ihania mukuloita. Ja tunsin itseni heidän kanssa aikuiseksi ja tärkeäksi. Hyödylliseksi, mitä monien seurassa, en kokenut olevani.


Näiden ihanien "iki-mukeloiden" ihmetellessä sitä, kuinka voin aina olla yhtä iloinen ja pirteä, pohdin hulluna kuluneiden kymmenien vuosien masennusputkea ja ikäkriisejäni ja muutosta kehossani ylisatakiloiseksi ja siitä ali sata kiloiseksi. Pirullista ponnistelua takaisin siedettävään kehomalliin ja takaisin ihmistenilmoille, liikkuvien ja hengissä olevien kirjoihin. Minä tiesin matkani tähän päivään, he eivät, mutta heillä oli minusta kaunis ja ilahduttava kuva. En tunnistanut itseäni siitä, mutta oi kuinka mielelläni haluan tutustua, tuohon tuntemattomaan ja mukavaan minuun. Tulla sellaiseksi uudestaan. Tiedän, että heidän matkallaankin on ollut supermuutoksia, joista en tiedä. Silti minun silmissäni he ovat, Upeiksi aikuisiksi kasvaneita, Supernaisia ja Supermiehiä. Ja tunnen heistä aivan valtavaa ylpeyttä. Ja tälläinen kuva heistä on säilyttämisen arvoinen. Minun penskoja, kakara-palleroita. Heistä tuli täydellisiä ja he kasvavat edelleen, yhtä suuresti kuin minä, elämä opettaa heidät siivilleen. Voimakkaiksi kotkiksi, taitaviksi taivaiden vallottajiksi.

 Nuo kakara-pallerot ja monet muut elämäni hipaisut, ovat tulleet vastaani ja kertoneet ,että ihailevat minua, iloista ja pirteää luonteettani ja sitä, että jaksan aina kannustaa. Tuollainen tieto on kun kannustukseksi minullekin. Tuollaisen kuvan annan mielelläni itsestäni eteen päin.

Toiset kertoo, että minun kanssa voi jutella, ihan mistä vain ja se on niin helppoa. Usein tämä kaikki, on niin suuressa ristiriidassa siihen, millaisena minä itse ja monet minun lähelläni, minut näkee? Voisiko olla niin, että meitä kaikkia riivaa jonkinlainen valikoiva näkö, hämärä sokeus, kuvamuisti? Säilytämmekö liikaa epäonnistuneita kuvia muistimme albumeihin. Ja pidämme liian tiukasti kiinni siitä kuvasta, jossa irvistämme ilkeästi, tai potkaisemme, suutuspäissämme, hiekkaa toistemme silmiin.  Ehkä sisällämme on kenties sekä enkeli, että demoni, jotka vuoronperään ovat vallassa ja joita me muistoillamme ruokimme. Paremmin ruokitun, vallassa olevan silmin, korvin ja tahdolla, me sitten itseämme ja toisiamme arvostelemme.

Taidan ihan itseni vuoksi ottaa ja kohdata, oman sisäisen demonini. On aika lakata ruokkimasta sitä ja karkoittaa se pois minun sisältäni ja lähettää enkeleille Valohoitoon
Kaikki ne ihanat, ystävälliset kommentit ja rakastavat sanat, ovat nimittäin lämmittäneet mieltäni ja sydäntäni, enemmän, kuin yksikään moite koskaan, näinä pitkinä vuosina. Minä tahdon mieluummin uskoa olevani riittävä tälläisenään, kuin kuulla, edes sisäiseltä ääneltäni, missä kaikessa olen epäkelpo.


         Hyvää matkaa valoon, Suurella rakkaudella ja kiitollisuudella. ~W~ 

 SE Piitu tyyppi vuodelta nakki ja makkara.

sunnuntai 17. elokuuta 2014

Vesimelooni

Ihana ihana Vesimelooni. Tänä kesänä niitä on tullut nautittua muutama. Virkistäviän ihania janon ja nälän sammuttavia meloonisalaatteja, tai meloonia raejuustolla, tai ihan vain pelkkää meloonia. Valitsen aina, sen soppelisti pään kokoisen ja hauskimmasti kopisevan meloonin. Mahtuu mukavasti jääkaappiin ja pysyy näin ollen pidenpään hyvänä.

Tuossa alkuviikosta toin taas yhden melooni pään kotiin, silittelin nuppia ja tein sille tilan jääkaappiin. Sitten alkoi mehun keitto ja kaapissa tuli hitusen ahdasta. Kaikki mahtui kyllä, mutta tiiviisti. Aamulla hiukan varomattomasti ja tämän täyteyden unohtaneena tempaisin oven aukin ja hurlumpsis, meloonipää mätkähti lattialle. Tavallaan ei tapahtunut katastrooffia. Melooni vain halkesi kahtia ja sisältö oli muussina kuoren sisällä. Leikoin meloonin pieniksi ja laitoin kulhossa jääkaappiin.

 Lähdin myöhemmin pyöräilemään, vatkuloin ajatuksiini vaipuneena ihanan kesäisissä maisemissa ja nautin olostani. Onnellinen olo. Todella. Seuraavana päivänä uusi pyörä lenkki ja taas niin hyvä mieli asiasta. Lähes 50km pyöräilyä. Yhdelle pyöräpätkälle sain vielä seuralaisikseni yhdeksä moottoripyöräilijääkin ja nauroin onnessani, kun tuntui huumaavaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, vaikkei minun Sininen Enkelini, minua kummenpaa pärinäkoneistoa omistanutkaan.

Tuli päivän pyörätauko ja tänään ampaisimme Naapurin Rouvan keralla taas matkaan. Mukavaa seuraa ja hauska tie ajettavaksi, miksiköhän ei ole tullut enenpää vatkuloitua? Rupattelukin onnistuu ihan mukavasti.

Pyörälenkin jälkeen, tajusin yht'äkkiä asian, joka tällä viikolla on muuttunut. Hyppään yleensä pyörän satulaan ilman kypärää. Olen saanut kuulla siitä eräänkin kerran huomautuksia ja vaikka kuinka, olen asian koettanut sisäistää ja ottaa sen kypärän päähäni, se on olevinaan liian kuuma ja liian tukahduttava kapine päässä pidettäväksi.  Tänään tajusin, etten ole meloonipään putoamisen jälkeen, vatkuloinut metriäkään ilman kypärää.

Ihan suosittelen, miellä päänuppisi vesimelooniksi ja kokeile, mitä meloonille tapahtuu, jos se vain putoaa metrin korkeudesta maahan.


                           Eipä muuta tällä erää. Vatkuloinnin ilolla ~W~ ;o




)

perjantai 8. elokuuta 2014

Matkalla.

Tänä iltana sydämeni tuntuu olevan surusta raskas. Omia henkilökohtaisa suruja kannan sisälläni, niistä on tullut minulle sielun voimaa. Mutta toisten suru on raskasta. Kulkiessani viime päivien läpi, olen kuullut ohimenneistä suruista, läheisten menetyksistä, tai odotuksesta, jossa ystävistä, tuttavista ja täysin vieraista ihmisistäkin, osa elää. Siinä viimeisen henkäyksen odotuksessa. Voimia teille, odotitte sitten itsenne, tai läheisenne henkäystä.

Muistakaa nauttia ja rakastaa niistä henkäyksistä jokaista. Muistakaa myös nauttia siitä, että olette ainutlaatuisella matkalla läheistenne kanssa. Ette matkalla seikkailuun, vaan jo nyt, kaikin tavoin seikkailussa sisällä. Rakastakaa sitä seikkailua ja niitä ihania sankareita, joita te kaikki olette omassa seikkailussanne. Päämäärästä viis matka on tärkein. Sen mittaa ei voi koskaan etukäteen tietää, vaikka aamustasi lähtisitkin selkeällä päämäärällä liikkeelle. Tie vie ja mutkittelee, nauti siitä kiireettä, joka hetki, koska seuraava pysähdys voi ollakin aivan uuden seikkailun alku.

Elämä ei lopu, se vain muuttaa muotoaan.

Vaikka sydämeni tuntuu surusta raskaalta , heidän vuoksi, jotka ovat menettäneet rakkaitaan, kadottaneet ystävänsä, ja odottavat tietoa rakkaansa voinnista. Se ei ole voimattoman raskas, se on jännittyneen odottava ja toiveekas. En pysty ottamaan teidän surujanne, taakkaanne teidän harteiltanne. En edes tahtoisi tehdä niin vaikka minulle annettaisiin siihen voimat. Tarvitset nämä kokemukset itsellesi jostain syystä. En oikeastaan edes tiedä, miten voisin teitä lohduttaa, sillä sanani ovat "vain" sanoja. En kykene "osaanottamaan" kuten ihmiset usein "osaanottavat". Kun menetämme hänet, rakkaan läheisemme, suru on ja sen täytyy antaa olla, antaa tulvia ulos silmistä ja huutona kurkusta, se on ja niin täytyy olla. Kaikki on tapahtunut syystä, käsittämättömästä syystä, sen hienoimmat yksityiskohdat selvinee aikanaan, jos niin on tarve, mutta nyt surutyö on se, mikä vaatii kaikki voimasi, puhdista sillä mieltäsi ja sydäntäsi, kaipaa ja huuda, tai sure sydämessäsi, mutta käsittele se suru, älä väheksy, vaan käy se läpi omalla tavallasi. Läheisesi on turvassa seuraavassa seikkailussaan, mutta sinä menetit hänet tästä seikkailusta. Sen hyväksyminen vaatii aikaa. Anna sitä itsellesi.

Sinultakin, joka olet jo tietoinen omasta pois menostasi, lähdön hyväksyminen vaatii aikaa. Anna sitä itsellesi. Ja anna itsesi rakastaa sitä aikaa, mikä on, myös surun ja kaipuun, kipujen, vihankin täyttämää. Sillä se on tässä, sinun käytettävissäsi juuri nyt.

Maailma on, mutta ei yksin tässä, vaan niin moniulotteisena kiedottu ympärillesi satoina ohuina harsoina. Sinä olet rakastettu, Sinä, joka astuit seuraavien harsojen ohi. Sinä olet rakastettu, Sinä, joka jäit katsomaan, kuinka harsot edessäsi vielä värähdellen liikkuvat, menettämäsi ystävän jäljiltä. Ennen pitkää, kun vuorosi on, menet perässä, naurat suruillesi, joita kannoit sisälläsi itsesi, tai heidän vuoksi, jotka "menetit". Hehän ovat tässä. Rakastavina ja täydellisen elossa, kauniina sieluina. Emme me ketään menetä, tähän elämään vaan kuuluu voimakkaat tunteet. Eletään ne ja vahvistutaan niistä, opitaan ymmärtämään, niin itseämme, kuin toisiamme ja hyväksymään se, ettei kaikki käy tuntojaan läpi saman kaavan mukaan. Jokaisella maailmankaikkeuden solulla, on omanlaisensa tehtävät ja taidot. Niiden opit saa vain elämällä, nekin hetket, jotka haluaisi usein jättää kokematta, ummistaen silmät ja sanomalla "minä en elä nyt tätä."


                    Seikkailun voimaa ystäväni, tuntematon ja tuttu kanssakulkijani, omavereni ja elonjäämiseen                           auttaneen vereni lahjoittajat. En aina ymmärrä, kuljen silti samalla tiellä,




                                   Hämmetyneenä ja elossa seikkailussani.                                                                 ~W~