torstai 26. huhtikuuta 2018

Huh, Tikuu...

On ollut kyllä niin täydellä höyryävä kuukausi, että alkaa tuntea suhteellisen isoa kiitollisuutta siitä, että sen loppu häämöttää jo horisontissa.

Ja ei, kyllä se enimäkseen on ollut vaan ihan ylettömän viihdyttävä kuukausi. Tai ainakin tunnekyllästetty. Harvoin irtoaa ilo, ääneen hymyilyyn asti itsekseen ihmetellessä, mutta nyt se vaan pursuaa jostain sielun syövereissä niin helposti, että toisinaan ilmestyy vanha Wiltsu olkapäälle varoittelemaan liiasta riemusta, jolla yleensä on se paskainen loppu. Mutta niinkin käydä voi, itkupitkästä ilosta ja silleen sanoi Näsäkin.. 

Kovasti olen vihjaellen kertoellut, että tässä vuodessa uudet tuulet puhaltelee oikein isolla kädellä, niin kyllähän ne on puhaltaneetkin. Tällä erää myös minun elämässä. Minun elämästä kun tuo perinteinen mielikuva perheenlisästä, ei koskaan toteutunut, niin olen opetellut ajattelemaan lapsikseni milloin mitäkin. Edellisessä elämässäni synnytin kaksi kirjaa ja toimin milloin minkäkinlaisten karvakorvien keinoemona ja lapsukaisten kerhotätinä ja nuorisoraivottarena paikkakunnan pen..pikku kullannupuille.


Tässä nykyisessä elämässä toimin Kahden Kattilan yksinhuoltaja äippänä, sanasäilän heiluttajana ja sen lisäksi, vuoden vastalauseiden, vänkäämisen ja synnytystuskien jälkeen, uusin lapsukaiseni näkee päivän valon 1.5.2018. Vappuna, joka minulle on viimeiset 24 vuotta, ollut päivä, jolloin Isi siirtyi Henkimaailman töihin. Ilmeisesti hän on häärinyt siellä melkoisen tomerasti viime aikoina, sillä, juurikin tuolloin Vappuna, aloittaa MiWin Möyhimö toimintansa. Miellyttävästi vapaapäivällä.
Ja mikäkö on MiWin Möyhimö? Villit veikkaukset otetaan vastaan ilolla, ja huumorilla, mutta oikea vastaus kerrotaan ensikuussa.

Hilpeästi Lällätellen
~W~


perjantai 13. huhtikuuta 2018

Luonnonkansan Turinoita: Agentti Tervas-Entti

Niin oli outo kohtaaminen tänään turinoitsijoiden joukossa. Jos ovat aina olleetkin kovin erikoisia, niin tämä Tervas-Entti, lähti, kuin varjo, aamulla eteisestä matkaani, seurasi lenkillä mukana, tuli näkyviin, kuin sivutarinasta. Kangaskaupassa Hän seisoi köppyräisen valtaisana vieressäni kertomassa, mitä Kirjuri tarvitsee. Tuoksutti aamusta saakka nokkaani, useammassakin paikassa, vanhan tupakan pinttyneen tuoksun, kunnes nyt kotona istuessani, tajusin sen, vähällä hapella palavan puun, pinttyneen noen ja tervan kummallisen kitkeräksi tuoksuksi.

Toki lähelläni on aina pienesti piipputupakalle, tai vanhalle holkki-saimaalle tuoksuvaisia henkimaailman herroja ja rouvasväkeä, mutta, Terva-Entti, miilun tuoksuineen, on oma originelli olentonsa.  Ennen aikaa tervaa poltettiin tervamiiluissa ja Tervas-Entti oli Mäntymetsien ja Miilunpolttajien Haltija. Puuhaltija. Hän myös neuvoi miilunpolttajia työssään, jotteivat ihmiset tekisi metsille pahaa tervaa polttaessaan.
        
"Sinä muistat, Jahvetti Jalokasvun ja Aarnisydämen? Vanhan puiston Puuhaltia ja vanhojen puiden Pyhä enkeli, He lähettivät terveisensä Kirjurille, samalla kuin suosittelivat minulle kievariasi." -Miten voin auttaa? Kuinka olla korvana? Nyt vasta tajuan, että olet koko päivän seurannut minua ja hiukan herätellyt ystäviänikin, mutten aivan tiedä, miten voisin olla hyödyksi?
"Minä seurasin, koska halusin ymmärtää paremmin ihmistä, mutten juurikaan ymmärtänyt. Nautitko elämästäsi Kirjuri? Oletko onnellinen Satulan emäntä?"

-Hämmentävä kysymys. Koetan vastata rehellisesti. Tänään enimmäkseen kyllä. Olen onnellinen. Askeleeni tuntui kulkiessani keveiltä ja maailma ympärillä oli kaunis, lämmin ja aurinkoinen. Minulla oli aikaa pysähtyä missä tahdoin, jutella ihmisten kanssa sopivassa kohdin. Olla hiljaa ja kuunnella toisaalla. Ympärillä oli iloisia ihmisiä naurua ja sopusointua, sekä selkeästi myös luonnonkansaa ja henkimaailman olentoja. Kauan  te olette olleetkin kiireitteni takana piilossa. Kun on kiire, aisteistani osa sumenee, enkä näe teitä. Siksikin olen ollut tänään onnellinen, sillä näen ja kuulen, myös teidät. Aina en ole onnellinen. Kiireiset ajat tekevät minusta rikkoutuneen, sillä hyvin tärkeä osa elämääni katoaa.

"Olet oppinut paljon viime aikoina." - Niinkin voi kai sanoa ja hyvähän se, että jotain oppii, kun koulua käy. Hymyilin Tervas-Entille. Hän mutristi suutaan hiukan paheksuen ja sanoi "En tarkoittanut nyt ihmisten kouluja. Olet Oppinut itsestäsi. Olet oppinut, mikä tekee kirjurista Kirjurin ja mikä kadottaa hänet. Muistatko kun Tytti kerran kertoi pelostaan, että sinä katoat?" En muistanut ja Tervas-Entti laittoi minut lukemaan tuon osion uudestaan (Luonnonkansan Turinoita: Voiko Kirjuri kadota?
3.10.2017). Luin kyyneleet silmissä ja pahoillani, sillä olin jo silloin luvannut, etten katoa, vaikken voinutkaan lupaustani pitää. Kiire on mielen luoma verho näiden minun rakkaiden ja tämän ihmismaailman välillä, enkä minä halunnut sellaista verhoa, löytämäni ilon eteen.

"Te ihmiset olette kummaa kansaa, sinäkin Kirjuri, Minä juuri sanoin, että olet oppinut jotain ja nyt sinä olet huolissasi, että olet niin tyhmä."-Ajatustenlukijoitako taas? minä murahdin. "Sinun mielesi on nyt melko äreä, silloin se murisee kovaa, kuin Kainuun salojen karhut minun nuoruudessani." Tervas-Entti hörähti. "Mutta jos haluat oppia lisää itsestäsi, tai ihmisistä, niin sopiiko, että kertoilemme toisinaan, mitä olemme huomanneet, kun kiire on sinut, tai meidän lepotupiemme emännät ja isännät vienyt? Mehän näemme teidät edelleen. Ja tutkimme ja seuraamme teitä, kun pohdiskelette tärkeitä ja kiireellisiä asioitanne."- Niin kuin salaiset Agentit? "No juuri kun semmoiset" Tervas-Entti nauroi römeästi "Agentti Tervas-Entti palveluksessanne Kirjuri." -Kiitos. Nämä jännitysturinat minä tottavie, haluan kuulla! "Tämä Sovittu. Minä, tai joku muu, Luonnonkansan "Agenteista" otamme yhteyttä. Odota meitä, etenkin silloin, kun olet onnellinen ja korvasi on auki." Tervas hieraisi nenäänsä ja nykäisi kaarnahattunsa silmilleen kuin paraskin agentti.

"Tänään saat jo yhden vastauksen, teidän ihmisten tärkeisiin pohdintoihin. Kumpi oli ennemmin, Muna, vaiko Kana? Aikojen alussa Lohikäärme hönkäisi kidastaan Feenikslinnun, joka muni pesäänsä tulivuoren uumeniin useanpiakin munia. Yhdestä niistä syntyi käärmeet, yhdestä nokkaeläimet ja yhdestä
kaikki taivaan ja maan lintulajit. Mekään edes emme tiedä, mitä kaikkia lajeja alkulähteestä tuli, mutta monia munivaisia kantoi maa päällään aikojen alussa. Toki osasta munia, kuoriutui lisää kultaisia Feenikslintuja, mutta aivan alussa oli Lohikäärmeet, kuten TulenKulta."

Jäin Häkeltyneenä tuijottamaan sohvaa, jolta Tervas-Entti katosi kuin se eräskin rupsu Saharaan. Agentti Tervas-Entti. Jaa-a Sitä ollaan siis todellakin lähdossä metsästämään Kadonnutta Kirjuria. Toivottavasti tuo saadaan Jouluksi kotiin, kuin Lassie konsanaan.

~Höpsäytettynä Kirjuri.~



torstai 5. huhtikuuta 2018

Itseinhosta elävien kirjoihin.

 KEVÄT TULEE; Joko oot hoikka????
Kesäksi kuntoon kamppanja alkaa, sano hyvästi vattamakkaroille, selluliittireisille ja ihra kellukkeille, jotta voit pukeutua pikkupikku bikiineihin. Bikiini challenge 2018, diettaa itsesi hoikaksi. Ja pumppaa bodybumbingissa ittelles biitsiin övereimmät pakaralihakset. Kulti sinä oot pullukka. Ja ihan vika kohasta, tässä vattamakkarahaaste kesä 2018, makkaran paikka on grillissä ei vattalla, joten siirrä se vaikka puskureitten kohalle. Oikeesti, aijokko kauan pysyä noin läskinä? Kyllä nyt kesään mennessä pitää rasvat tirisyttää pois, ettei väkeä rannalla ahista katella sinuu?

Hei mie oon Wiltsu vahvasti ylipainoinen ja taas ittuuntunu siihen, että heti, kun vuosi vaihtui aletiin painostamaan läskejä ja "Läskejä"  eroon joulukiloista. Heti kohta sen perään pitää saada kroppa kesäkuntoon ja ulkonäkö sellaiseksi, ettei läskit häiritte toisten tunteita. Kaiken tämän läskivihan keskellä, koetan nähdä kehoni itseäni miellyttävänä. Se on aika haastavaa, kun elää maailmassa, jossa taviskroppa on sensuroitu suodattimin ja filtterein, emmekä enää ihmistenilmoilla liikkuessamme, irroitakaan katsettamme älyistä ja tableteista, jotka niitä kauneusihanteita näkyviimme suodattaa. Ei auta itsetuntoa,  kuunnella/lukea tuota vaahtoamista siitä, miten löllykkä möllykkää on iljettävää katseltavaa. Mutta kotvan kun katselee ympärilleen ilman älyluuria ja tietäväisen näyttöä, maailma näyttää sen aidon puolen, jossa on kauniita monimuotoisia naisia ja miehiä, lapsia ja aikuisia, sesseja ja kissuja, joilla on koosta piittaamatta
muotovalion keho. Jos, kun, minun unelmamaailmassa puhutaan muotovalioista, voin hyvillämielin, liittää joukkoon myös itseni ja Kattilan Wanhan Rouvan kaltaisia ylipainoisia olentoja. Mutta tässä maailmassa me ollaan vaan lähinnä nolon kömpelöitä ja meidän täytyy laihtua, jotta mahdumme standardiin. Mitä se ikinä tarkoittaakin. (Olen harvoin nähnyt omasta mielestään riittävän hoikkaa ja sopivan kehoista ihmistä.)

Mie yritän nyt, liikkua säännöllisemmin. Liikuttaa myös Wanhaa Rouvaa, löytää liikkumistavoista jotain, mistä koko Kattilan väki nauttii. Syödä itse ja syöttää Kattilaisia terveellisemmin. Ruoka on meistä kaikista hyvää, lähes kaikissa muodoissa, mutta ylläri pylläri, joka juuttaan tutkimuksen ja fitnesihmeen ja 
eläinhoito-oppaan mukaan, mie valitten meille kaikille yleensä ihan vääriä eineitä ja aivan liian vähän, tai paljon jotakin. Ja kyllä, yritän myös sisäistää (uskoa ja nähdä), että keho laajakin on kaunis. Wanha Rouva on kaunis ja pehmeä aina, aivan varmasti, mutta omalla kohdallani usein epäröitsen ainakin sen kauneuden suhteen, pehmeyttä löytyy kyllä. Kropassani on silmää häiritsevät ulottuvuutensa. Jos se ei kutistu, tahtoisin silti oppia ajattelemaan, että olen silti keholtani kaunis, mutta jos kutistuu, mie tiedän nivelten ja pään sisäisyyksien kiittävän siitä. Meillä molemmilla. (Niin syvälle on minuunkin juurrutettu se, että pieni on arvostettavaa ja kaunista, varsinkin, kun justiinsa sitä pientä ja kaunista puuttuu.) Meillä ei tykätä rahkoista, eikä siedetä kovin paljoa maitotuotteita,(ellei se ole jäätelöä,)edes niitä hyla ja eila ihmevirityksiä, joissa oikeaa maitoa, ei löydy edes hengen nostatukseen. Ei maistu ei tipu yök ja käpälällä hiekkaa päälle.

Ruokabudjettini ei ole niitä suurinpia ja Räpelökokin taitoni on Räpelökokin. Teen itselleni huippu ihanaa salaattia, osaan pilkkoa sen useimmiten, ilman verta hikeä ja kyyneliä. Mutta edes halpuutuksen aikana, kaurapuuroa parenpaa aamupalaa ei olekaan, kanamaisen ihmisen ruokavalioon kuuluu kana, vaikka heidän, samoin kuin sikojen, nautojen ja muidenkin eläinten elämää loukataan kasvatuslaitoksissaan kaikin mahdollisin tavoin. Ja riisi, vaikkei sen viljelytavat olekaan eettisiä, Pahoittelen, se maistuu hyvältä, kuplii vähemmän vattassa, kuin viljatuotteet ja käy vaihtelusta perunalle, joka on halpaa ja pitää suominaisen tiellä.

Mie en lämpene tofuille ja härkäpavusta tulee mieleen Nokipoika. Sonniystäväni vuodelta miekka ja kivi. Ystävän syöminen, vaikka kasvismuodossa kauhistaa. Ehkä mie jonakin päivänä korjaan nyrjähtäneen ajatusmaailmani, mutta ennen sitä, minä kuljetan kaupasta edullista, suuni mielestä, hyvää ja toivoakseni useimmiten kotimaista ruokaa ja olen kiitollinen jokaisesta saamastani suupalasta. Jaan ne lihaisammat tuotteet Kattilan väen kanssa sulassa sovussa. Kattilaiset ottaa kanaa hyvin mielellään ja kalaa kerrassaan kehräten, kala kun kala käy kypsänä, myös se kovasti parjattu lohi merestä, tai muualta, puhumattakaan tonnarista, Siitä me hetkittäin jopa tappelemme, sillä moiset herkkut on hintansa vuoksi harvinaisuuksia.
 
Mutta tähän kunnonkohotukseen. Eihän se pelkkää syömistä ole vaikka, välillä siltä tuntuukin.. Ajatus meinaa hiukan harhailla. En tiedä onko kohdallani kyseessä enemmän elämänmuutos, vai ihan vaan huomion kohdistamisesta olotilaan, joka oli kauan harmaa ja passiivinen. Vai onko tuo bittimaailman läskinvastaisuuskanppanja sen verran syönyt itsetuntoani, että on vaan pakko tarttua itteäänsä riveleistä ja alkaa keskustella vakavasti tulevaisuudesta. Kuolevaisuus on katsellut minua peilistä tuon tuostakin ja nyt kun olen saavuttanut iän, jossa isäni siirtyi henkimaailmaan, oma kuolevaisuus tuntuu kasvattaneen kokoaan kymmen kertaiseksi, (lihonut sekin mokoma...) Mutta ei urheillullisuus, aktiivisuus, joka kalorin ja suupalan jatkuva mittaaminen, voi olla se ainoa henkiin jättävä tapa. Se on kuulkaa aktiiviurheilijat ja kehonpalvojat semmoinen juttu, että ei meistä kukaan loputtomiin elä, vaikka mittaisi millilleen, joka hengenvetonsakin. Mutta pienikin huomio omalle hyvin voinnille ja eloniloille, voi tehdä siitä elämästä tuhannesti mukavanpaa. Elämisen arvoista.

 En mie Kuolemaa kammoa. Rehellisesti sanottuna mie pidän Häntä edelleen, hyvin rakastettavana ja tervetulleena ystävänä. Jos minun aika on tänään, tai huomenna, lähden Hänen matkaansa ihan ryppyilemättä. Mutta ensimmäistä kertaa ikuisuuksiin, mie olen oppinut arvostamaan olemassaoloani ja löytänyt asioita, joista kovasti pidän. Ja joiden tekeminen minua innostaa. Ylipainosta huolimatta. Olisi hiukan kuin vasta heränneen elämänilon haaskuun heittoa, siirtyä henkimaailmaan ja uusiin töihin, saman tien, kun löysin tähän elämään pienen tarkoituksen kipinän. Epäselvän ja kummallisen kipinän, mutta kipinän kuitenii. Kesäksi kuntoon kanppanja, näetkö sinä? Mie olen mukana, mutta omalle tyylilleni uskollisena, aijon oppia, että voin tykätä itsestäni syksylläkin. Lähti läskiä, tai ei.

Laajoin ulottuvuuksin
Wiltsu ja Wanha Rouva