lauantai 17. joulukuuta 2016

Luonnonkansan turinoita: Vihellä ja laula

~*~

Niin paljon ristiriitaista tietoa on olemassa perinteistä ja tavoista. Ei saa vieheltää, ei saa laulaa, saa ja pitää viheltää ja laulaa. Milloin mistäkin sanottiin Revontulen loukkaantuvan ja katoavan ikiajoiksi näkyvistä.
Höpsistä sanoo Luonnonkansa. Revontulet rakastavat niin pakkasta, kuin lämpöä. Ritisevät sähköä, sekä nauttivat salamoinnista, voitteko kuvitella?

Kun yksi pieni ampaisi kaminan piipusta, savuhattaran mukana taivaalle, se räpsyi ja ripsui mennessään. HillaMaija sanoi sen haukkuneen onnesta, taivaalle sinkoutuessaan. Se aivan kuin kasvoi koko ajan kiitäessään korkeammalle. Sellaisia ne on, Revontulet. Aivan kuten kaikki tassukkaat, leikkisiä kuin mitkä. HillaMaija siis saapui juuri tupaan kun ”palauduin” takaisin penkilleni ja sen hetkiseen tilanteeseen, keskustelu Tunturin Usvan kanssa tuntui unelta, mutta toisaalta, niinhän kaikki muutkin, tämän matkan tapahtumat ovat tuntuneet.

HillaMaija oli partiotontun töissä, samalla hän oli tullut katsomaan tarvitseeko jäädytetyt lisähoitoa, vai riittääkö Kaamoksen unitaijat. Mekin olimme kuulema tulevaisuudesta tuttuja. Koska tahdoimme kaikki kovasti nähdä, juuri syntyneen revontulen, työnnyimme ulos mökistä ja päätimme koota pihaan kunnon kokon. Meitä oli jo muutama kymmenen koossa ja Luonnonkansa, jos kuka, osasi nuotion teon. Yhteistyöllä siitä tuli valtava.

Koska tulevaisuudesta tunturille tulleet, eivät nähneet jäädytettyjä, he pyysivät minua katsomaan, etteivät vahingoita heistä ketää. Sen verran lähelle kuitenkin nuotion teimme, että muutama sopuli, riekko ja kolme poroa, sekä pöllö, havahtuivat syvästä unestaan. HillaMaija otti eläimet paapottavakseen ja yhdessä Jalon kanssa, he rakensivat niille lumesta suojan. Ainakaan kylmä viima ei niitä vahingoittaisi.

Revontuli laukkasi iloissaan taivaan kannella, etsi tähtiä ja me lauloimme nuotiolauluja. Kirjurit mietti uusia tapoja saada Tuulihuilu, tai ainakin taivaan valot takaisin. Liekinhenget jutteli tulessa...

"Juoksuta repoa,
Vihellä ja laula,
pian niiton taivaalla
Kokonainen lauma."

~*~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti