torstai 9. toukokuuta 2013

Puskarario

 Mie lenkkeilen päätä tyhjentääkseni. Liikaa ajatuksia ja tukkoinen tunne, mikä olisi parenpaa kun lähteä ulos ja koputella kökköajatukset lenkkareilla asfaltin pintaan. Aurinkoisella säällä koko kroppa nauttii ulkona olosta. Lämmöstä, tai pakkaskelistä. Useimmiten lenkkeilen yksin, toisinaan kirittäjän kanssa. Ja joskus ottaa ja törmää lenkkireitillään tuttavaan, jonka kanssa vaihtaa sanan tai kaksi. Näin tulee päästyä paikkakunnan tapahtumista perille jo ennen lehdistö tiedotetta. Loistavaa puskaradio toimintaa.

Pikkukylän puskaradio ajatus tuntuu nykyään laajenevan, niin pieniin kuin isoihin kyliinkin, sekä kaupunkeihin ja kokonaisiin valtioihin. Puskaradio nimeltään fasebookki, toimittaa tätänykyä tiedon kuljettamisen jopa niille alueille, jonne et tahdo tietojasi annettavaksi. Se kannattaa todella muistaa.
Etsin päivänä muutamana googlen kautta jotain puolihuolimattomalla asenteella. Otin ja syötin huvikseni hakusanaksi oman nimeni ja *poks* kylläpä tulvi tiedon valtaväylät asiaa ja asian vierustaa. Ja mie todella olin kuvitellut, että olin tehnyt suojaukseni huolella.

Yllättävää kyllä, kuitenkin tuo kaiken tietävä google sekä fasebookki vuotaa kuin seula. Jos kaverin tiedot on julkisia ja otat ja kommentoit niitä, tulee omista tiedoistasi myös julkisia. Siis ei tietty kaikista mutta niistä kommenteista, joita olet laittanut kaverin julkisiin päivityksiin tms. Jos jaat lehtijuttuja tai kommentoit jotakin lehtijuttua kaverisi sivuilla, on kommenttisi kaikkien luettavissa jos asetukset on julkisia... No nämähän on melkeen selvää pässin lihaa normi oloissa, mutta google hakurivistöä katsellessani tuli hiukka spuugi tunne siitä, että kuka tahaansa umpituntematon Repe Voro, tai Kerttu Rötös voi "kvg" että tykkäänkö minä Sarjakuvien Viivistä ja Vaagnerista vai kiroilenko siilin kanssa ja luenko poliittista kirjallisuutta vai olenko enenpi hörhöilevä viiherpiiperrin ja luoda tiedoilla loisteliaan hyödyntäidean minun kustannuksella.(Jaa kuin niin mie vainoharhaa sairastaisin?) WC-käyntejäni en sentään päivitä, mutta melko usein kommentoin kamuloisten lehtijuttuja ja linkitän niitä itsekin, huomaamatta aina tarkastaa oliko omat ja kaverin asetukset julkisia vai ei.

Mie kuvittelen persoonana olevani melko ketään kiinnostamaton yksilö, mutta kun lukee uutisia ja maailman tapahtumia, niin ei se Maija Meikäläinenkään välty petos syytteiltä, eikä hyväksikäytöksiltä. Mitä varomattomammin ja luottavaisemmin toimit, sen hullunpiin tilanteisiin joudut. Niin asiat on olleet aina. Mutta nettisokkelokko on oma lukunsa. Fasepookin puskaradiossa et voi välttyä kuulemasta edes niitä juoruja, joita ei korvillesi ole lainkaan tarkoitettu, jos ei niitä lue suoraan sivulta, niin tuttavan tuttavan kautta, ne pomsahtaa korviisi viimeistään pääntyhjennys lenkillä. Ja mie en halua kuulla, tai lukea ystävieni ja sukulaisteni salaisuuksia umpituntemattomilta, enkä edes puoli tutuilta, Kaikkein Viimeksi Googlesta. Kuulisin ne mieluummin häneltä itseltään, JOS  hän ne minulle haluaa kertoa.

Pikku kylä ei ole enää onnen autuus, vaan se on yhden maapallon kokoinen Juorupyhäkkö. Tarkistakaa Ystävät  nassulanasetuksenne. Ja Jos jotain ei ole tarkoitettu Kaikkien korville niin älkää laittako sitä myöskään tietokoneen sivuille.

                  Puskararion samuttamista lämmöllä suosittelee W

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti