sunnuntai 22. syyskuuta 2024

Nyrkkitappelussa

Peijakas, että joinakin päivinä on vaikea pysyä omissa nahkoissaan. Elän lomani toista päivää, nyt jo illassa. Eilisen saavutuksia oli olevinaan paljon ja tämän päivän saavutuksissa ihan pelkkä kämpästä ulospääsy oli työn ja tuskan takana. Pientä näpertelyä siellä ja täällä ja nälkäkiukkukin iski koska lomalainenhan ei tietty muista, että syödäkin olis hyvä, ihan samalla aikataululla, kuin arkenakin. 

Se paskamainen kirjainyhdistelmä, nykymuodin mukainen ihmisominaisuutteni eli ADD, tuntui aktivoituneen kahdessa vapaapäivässä täysin hallitsemattomaksi. Avaimet hukkui, vaatekaapista ei löydy mitään, keittiö on sekaisin, pyykkikone ei käynnisty, joka paikassa on liikaa ja liian vähän just sitä, mitä ihan heti eilen oisin tarvinut. Keskentekoisia asioita on enemmä, kuin osaan laskea, eikä just nyt pysy mikään oikein hyppysissä, mutta kaikki täytyis tehdä mieluummin heti koska LOMA. Ja kohta pitäisi jo olla aloittamassa kouluttautumistakin. Vaan koska ja mikä päivä?

Minä oon joissakin hommissa hitokseen kätevä ja toisissa ihan kaikkea muuta, mutta tälläisenä päivänä tekisi mieli aloittaa nyrkkitappelu itsensä kanssa. Sehän se toki näyttäisi mielenkiintoiselta ja järkevältä. Ja olen monesti miettinyt miten se sujuisi?Tai mitä se auttaisi? No ensinnäkin nyt jo sujui sikäli, että löin itseäni muutamaan otteeseen tiskikaapin ovella, siivouskaapin ovella, harjalla, kompastuin sekä Kattilan väkeen, että imuriin, omiin jalkoihini, ajatuksiini, hakkasin päätäni vaatekaapin hyllyyn, roskakaapin hyllyyn ja omaan nyrkkiini.

Kun viimein pääsin pihalle kotosestani, jupina oli melkoinen (väittäävät yksinpuhelua älykkyyden merkiksi, mutta kyllä ei ole järjen häivää ollu tässä päässä.) Epäilin, että joku oli käynyt kotonani siirtelemässä tavaroita, sillä avainkin löytyi ihan eri paikasta, kuin mihin sen itse laittaisin. Jo toisen kerran tässä asuessani. Vaikka koitin kuinka miettiä, missä tilanteessa oisin sen löytöpaikkaan laittanut, ei humppaa, rokkia ja hiphoppia renkuttava korvamato antanut tilaisuutta muistaa eilisen tapahtumia.

Perke ja saata tulvi jupinaan ihan koko matkan, kun tallustelin kaupoille. Piti hetki puhallella erään koivun kyljessäkin, ettei puotiin astuessa vieläkin jupisuttaisi äänen asti. Kaupan ovesta sisään ja tuulikaapissa pyörähtänyt läpiveto tuuletti ostoslistan ulos mielestä. MITÄ Piipiti Piipinpiipiä Minä tulin täältä hakemaan?????????? Minkä verran kello on? Oliko euro edelleen meidänkin valuutta ja kävikö se tässäkin kaupassa?

Ihan noin itselleni ja kanssa kulkijoilleni vinkiksi. Jos pidät harvakseen lomaa, älä kasaa sille loman ensimmäiselle ja toiselle päivälle mitään suuria hankkeita. Älä suunnittele ohjelman täyteistä lomaa, varsinkaan, jos sinulla on yhtään aakkosominaisuuksia, sillä sellainen henkilö tarvitsee ihan joka hetken huilinkiin, mikä vaan on mahdollista siihen käyttää. Ja jos satut olemaan monin muinkin tavoin stressi herkkä, niin koeta ainakin ne lomasi alkupäivät, luoda sellaisiksi, että esim. ruoka on valmistettu niin, että voit sen vain lämmittää ja pistellä tuulensuojiin. Äläkä kadota arkirutiineja edes vapailla. Jos herätys on aina samaan aikaan, myös muut rutiinit toimii samoin. Kun on loma, ADD/ADHD tarvii edelleen rutiinit tueksi ja turvaksi muuten räjähtää pää.

Kaupasta en siis ostanut mitään, mitä olin ajatellut, mutta löysin HALAVALLA hupparin, lohduksi suklaata ja Kattilan väelle lepytystuliaisiksi naminaksuja. Mutta ihan 10 minuuttia sitten muistin käydä viikkaamassa pihan pyykkinarulta purjekankankaan pois kuivumasta ja takapihalta pari kannua tiskikoneeseen. Olon on kuin nyrkkitappelusta tulleella ja siitä jyrän alle kävelleellä ja aikalailla olen valmista kauraa yöunille. Samaan aikaan korvamato veissaa rokettirollia ja teknopoppista ja itsetuntemukseni kuiskii korvaani, että kohta sie taas piristyt ja se niistä yöunista... Hitto, että mie oon kanssa melkoinen loman viettäjä. Aavistuksen turhautuneesti


~W~

sunnuntai 8. syyskuuta 2024

Peruskalliot


Me eletään aikoja jolloin, 

hyvästellessämme 

emme tiedä,

tapaammeko huomenna, 

vai seuraavassa elämässä.


Niin monta viimeistä kertaa,

on ollut kuluneissa vuosissa.

Halausta, hymyä, sanaa.

Anna niiden olla ne oikeat aina.

Silloinkin, kun tuntui, että

tärkeimmät jäi sanomatta.


Me kuljemme toistemme rinnalla, 

edellä ja toisinaa ohi, 

huomaamatta, kuinka suuri 

tuon kohtaamisen merkitys on.


Kun Peruskalliot järkkyvät.

Jotka ovat pysyvyys ja 

ikuisesti meidän elämässä.


Sittenkin,

kun muuttuvat tomuksi ja

tuulten kuljettamana palaavat valoon.


Sittenkin he ovat ja pysyvät 

sydämissämme.

Ovat Voimana surussamme,

ilontäytteisinä muistoina

mielissämme.

Katoamatta koskaan kokonaan.



Hyvää matkaa sinne jonnekin.

~W~

sunnuntai 1. syyskuuta 2024

Tiukkapipo?

Nyt päästän hetkeksi Mielensäpahoittajan minussa irti. Ihan siksi, että on asioita jotka on ok ja jotka ei sitä ole. Keho on jokaiselle oma ja arvokas asia. Sitä ei sovi vahingoittaa eikä halveksia. Ammattinikin puitteissa arvostan sitä, mikä on jokaisen oman kehon oikeus. Hierojana en voi, enkä tahdo ylittää rajoja, enkä kohdella ihmisiä epäkunnioittavasti, karkeasti enkä arvostamatta toisen omaa tilaa. Minulle kehot on kehoja, ei miehiä, tai naisia vaan kehoja, yksilöllisiä, eikä kahta samanlaista ole. Keholla on tunteet, tuntoaistit, sielu ja mieli ja sitä kunnioitetaan. Hierojana tulen ihmisen"iholle", jos kohtelen ihmistä kaltoin ja hänen omaa tilaa arvostamatta, olen piaan työtön hieroja.

Olen ollut koko ikäni "Hyvä Jätkä" tyyppinen ihminen. En, se tyyppi jota piiritetään tilanteessa kuin tilanteessa, mutten myöskään se huomaamattomin ja harmain parven varpusista. Mutta olen kuitenkin "naisoletettu" ja toisinaan tulee saatua huomiota, myös sitä ei toivottua huomiota, aidosti Äijiksi itseään luulevilta ihmisiltä.

Kävin aijemmin tansseissa, sekä laulamassa karaokea, suht säännöllisesti ja se oli kivaa. Mutta kumpikin harraste toi tullessaan ihmisiä, jotka tuli liian liki. Olen halailija tyyppinen "Hyvä Jätkä", halaan mielelläni mukavia ihmisiä, mutta halaamiseen ei mielestäni kuulu "hyväntahtoinen" perseen puristus, eikä puskureihin tarttuminen. 

Mietitäänpä vaikka kuvitteellinen tilanne tanssilattialla. Mies on tanssimassa ja iloitsemassa hyvästä musiikista ja tuntematon naisihminen saapuu paikalle ja kouraisee häntä kivuliaasti palleista? Harvemmin tosiaan nainen lähtee tuolle linjalle, mutta ihan teoreettisena ajatuksena. Onko Ok?

Haluamatta korostaa tätä miesnais-asettelua, useimmiten tilanne kuitenkin on että, tuntematon, puolituttu, tai tuttu mies hyvässä humalassa, tai jopa selvinpäin, "voi" tehdä tämän naiselle lupaa kysymättä, ihan ilman häpeilyä. Kouraista perseestä, tisseistä, tai haaroksista ja sanoa, että kohta me tuon kanssa naidaan/ pannaan/ rakastellaan. Nyt ihan vain uteliaisuudesta, mitä jos näin kohdeltaisiin sinun Vanhenpiasi, Puolisoasi, Lapsiasi, tai Lapsenlapsia?  Edelleen ok?
Minusta, ei todellakaan.

Muutamasti olen miettinyt että jos oisin rohkeanpi? /rivonpi ihminen kuin olen, aloittaisin kamppanjan, jossa joka kerta julkiselle paikalle mennessäni, ottaisin kohteekseni paikan paskamaisimmin käyttäytyvät herrahenkilöt ja käyttäytyisin heitä kohtaan, kuten esimerkin kaltaiset miehet käyttäytyvät minua, tai muita naisia kohtaan. Ihan testi mielessä, kuinka nopeasti he kokisi sen häirintänä?

Itseni tuntien ja tietäen, en kykenisi toimimaan noin, edes teoriassa, siksi hämmästelenkin, miksi sitten toiset ihmiset käyttäytyy näin? En tietääkseni ole ikinä provosoinut ketään kohtelemaan minua niin. En myöskään ole antanut kenellekään lupaa käyttää itseäni käsipyyhkeenä. Silti tätä kohtelua saa kokea. Omasta puolestani voin rehellisesti sanoa, etten todellakaan pidä sitä hauskana hassutteluna.

Minä nautin tanssimisesta ja on mukava käydä toisinaan julkisilla paikoilla, ihmisten ilmoilla, ravintoloissakin. Minä en silti ole niitä ihmisiä, jotka on kenen tahaansa lääpittävissä. En pidä siitä, että paaritiskillä juomia jonottaessa, kuka vain voi "leikkimielisesti" tulla pökkimään perseelle. Pelkään näitä tilannetta, minulle se on seksuaalista häirintää ja ahdistelua.

Jos minä annan luvan koskettaa, asia on eri, mutta kaikkinainen nylkytys ja kouriminen on minusta inhottavaa ja sopimatonta käytöstä, jopa koirilta, joilta hyväksyn hulluutta, paljon ihmisiä enemmän.

Kun tanssin, tanssissa on säännöt ja ne auttaa siinä, ettei ihmiset menetä itsemääräämisoikeuttaan omaan kehoonsa toisen läheisyydessä. Mitä vanhenpi minusta tulee sen kireämmälle laitan rajat joiden yli ei tulla. Minun kehoni on Tabu. Kenelläkään ei ole lupaa kohdella sitä kaltoin, tai halveksivasti. Ei edes minulla.

Jos tämä on jonkun mielestä liiallista tiukkapipoilua, minä totta vieköön olen tässä asiassa tiukkapipoinen ja aijon jatkossakin puolustaa ajatusmaailmaani kehoni koskemattomuuden ja itsemääräämisoikeuden suhteen. 

Ystävällisin terveisin

~W~