sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Luonnonkansan turinoita: Monen ongelman ratkaisu?

~*~
Hippos, Alueellinen Säidehaltija alkoi kertoilla millaista heidän säidenhaltijoiden työt on. ”Ikinä ei kukaan ole tyytyväinen, aina on joku tyytymätön ja nyreissään. On liian kirkasta ja liian sateista, liian paljon lunta, liian vähän lunta, kuuma, liian kylmä, liian sitä ja liian tätä. Ainaista rutinaa milloin mistäkin, ei sitä kenenkään Haltijan hermot kestä. Onneksi meitä on sentään paljon ja jokaisella oma alueensa, mutta mieti nyt Saharan, tai Gröönlanni Haltijoita. Tämän tästä purnataan, että miksei täällä ikinä sada, tai miksei täällä ole ikinä helle?”

Jooseppi Jouluntuoja liittyi puheeseen, ”Niin, tai mieti juhlapyhien aikaa, ihmiset kiirehti kaikkialla ja joulun pitää aina olla luminen ja valoa täynnä, keskellä Kaamoksen aikaa. Ja juhannuksena Auringon pitää paistaa aamusta iltaan ja illasta aamun. Hyttysetöntä ja kuivaa lämmintä ja paarmatonta, miten järjestää sopivasti kaikkea ja jokaisen mielen mukaisesti? Ihmisillä ei tunnu olevan kohtuullisuutta haaveissaan. He juoksevat ympäriinsä kauppakeskuksissa ja hamstraavat lahjoja, jotka unohtuivat heti joulun jälkeen, pölyttymään kaappien perukoihin. Ja joulun jälkeiset alennus myynnit taas hamstrataan. Ja kaupat auki yötäpäivää, vaikka joskus se sopisi kauppiaankin levätä. Ennen oli Puodeillakin omat haltijansa, mutta lopettivat poloiset uupumuksen vuoksi, isoja puoteja ja mahdoton määrä hoidettavia ja muistutettavia asioita. Ei semmoista vaan jaksa.”


Jooseppi Jouluntuoja jatkoi muisteloansa" Joulu on aina ollut minun lempi vuoden aikani. Ja olen ollut kauan kaikenlaisissa ihmisten toimissa mukana, eikä ennen vanhaan ollut tämmöistä hulluutta. Joulun aikaan Teimme Tuomaanristin juhlapöytään ja levitimme oljet lattialle ja nautimme joulusaunan löylyistä ja saimme nauttia koko yön talonväen juhlapöydän antimista. Nykyään ei edes jouluyöllä saa syödä, kun kaikki herkut kätketään jääkaappeihin ja purkkeihin. Ota siinä nyt sitten pipari purtavaksesi, jos huika iskee, kun ei ole edes tuvanhaltijalle joulupöytään kutsua esitetty. Suotta on joulurauha julistettu, kun väki kiukuttelee vähäisistä ja vääränlaisista lahjoistaan, oli niitä sitten kuinka paljon tahaansa.”

Eikö sinustakin moni asia ratkeaisi aivan onnellisesti, jos
Tuulihuilu pysyisi kateissa? Ottaisit ja nauttisit hämärän hyssystä ja viltin lämmöstä. Tosin kaikki muukin valo ja lämpö hiljalleen katoaisi, mutta emmehän me kohta enää kaipaisikaan, revontulien loimua, tai tähtien ja kuun välkettä, puhumattakaan tuosta häikäisevyydestä, jota Aurinko taivaalta hehkuu hankien timanteille.”
~*~

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti